first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/479402/frogs-hollow-williamson-chong-architects Clipboard Canada CopyHouses•Grey Highlands, Canada Frogs Hollow / Williamson Chong ArchitectsSave this projectSaveFrogs Hollow / Williamson Chong Architects Architects: Williamson Chong Architects Area Area of this architecture project ArchDaily Save this picture!© Bob Gundu+ 15 Share “COPY” Year:  Area:  2000 m² Area:  2000 m² Year Completion year of this architecture project photographs:  Bob GunduPhotographs:  Bob GunduText description provided by the architects. The House in Frogs Hollow, a 2000sf country retreat, is located on a long slope of the Niagara Escarpment overlooking Georgian Bay. The property is a collection of eroded clay hills and protected watershed zones blanketed with a dense field of hawthorn and native grasses.  It is not picturesque, but tough and impenetrable. The clients, who gather at the property throughout the year, are avid cyclists who spent months on the 100 acre property prior to construction cutting in discreet mountain biking trails and learning the paths of the horses and snowmobiles as they emerge from the community over the seasons.  Because of their connection to the landscape, a primary site strategy was to resist the inclination to build on top of the hills where one could survey the property in its entirety and instead carve out a building area at the base of the hillside.  The house is not the final destination, but a stopping place within their network of activity. Save this picture!© Bob GunduRecommended ProductsCeramicsGrespaniaWall Tiles – Wabi SabiEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAFiber Cements / CementsSwisspearlSwisspearl Largo Fiber Cement PanelsMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingCarved into the landscape, the muscular tectonic of the long concrete wall figuratively clears the site for building while bridging the natural and tempered environments. The concrete has a toughness that mirrors the landscape, providing protection from the prevailing winter winds.  During the summer months the wall provides patio shade, creating pools of cooler air that are passively drawn through the house. Entry is at the west end of the concrete wall and into a service bar containing the stair, kitchen, office, bike workshop, storage room, and mechanical room.  This functional zone serves as a backdrop to the glassed in living area that opens on three sides to an extended view of the rolling landscape. Save this picture!© Bob GunduThe second level hovers above the concrete wall and living space.  It contains the bedrooms, bathrooms, and family room in a tight wrapper of customized shiplap siding.  Designed as an undulating rhythm of varying widths, thin boards are CNC milled to a shallow depth while wider boards are milled with deep striations, casting long shadows that track the sun as it moves around the house. The siding is stained with a linseed oil based iron oxide pigment that requires reapplication only once every 15 years.  The first and second floors are connected by a figured stair enclosure.  This digitally fabricated element is designed to filter light from the clerestory volume above.  At the ground floor it carves into the area below its upper run to gather more space at the entry and allow for a seating area. Save this picture!© Bob GunduThe house’s connection to the land is reinforced not only in its architectural form, but also in its environmental footprint.  The house is heated with radiant floor loops that supplement the passive winter heat gain from south facing windows.  In addition, there is no mechanical cooling.  Instead, the stair tower and operable windows facilitate passive ventilation that draws cool air through the house from shaded exterior areas.  Natural materials and pigments were used throughout and a small square footage was maintained to further reduce construction costs and keep future energy consumption to a minimum.Save this picture!Floor PlanProject gallerySee allShow lessLake House / Andersson Wise ArchitectsSelected ProjectsBlock 21 / Andersson Wise ArchitectsSelected Projects Share Houses Year:  2009 CopyAbout this officeWilliamson Chong ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesGrey HighlandsHousesCanadaPublished on February 24, 2014Cite: “Frogs Hollow / Williamson Chong Architects” 24 Feb 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2009 Frogs Hollow / Williamson Chong Architects “COPY” Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/479402/frogs-hollow-williamson-chong-architects Clipboard Projectslast_img read more

Read More